Nya asyllagen sätter effektivitet framför humanitet

Publicerad: 23 jun 2021
Lästid: ca

20:e juni var det internationella flyktingdagen. En dag som verkligen inte borde finnas och för några dagar sedan röstade Sverige igenom en av Europas hårdaste migrationslagstiftningar. Hur blev det så? Hur kan vi låta det vara så?

I förrgår beslutade riksdagen om en ny migrationslagstiftning, en lag som ska vara långsiktigt hållbar men som i praktiken är det motsatta. Lagen som börjar gälla den 1:a juli är varken human eller rättssäker, den är enbart effektiv.

Den här lagen kommer slå hårt mot några av samhällets mest utsatta. Det kan jämföras med en permanentning av den tillfälliga lagen och är en katastrof för alla som söker asyl i Sverige, i synnerhet barn, hbtqi-personer och kvinnor.

Skuggkommittén (som består av representanter från RFSL Ungdom, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Ung i Sverige och Röda Korsets Ungdomsförbund) har följt riksdagens arbete att ta fram den nya lagen, med syfte att rösterna från barn och unga personer som har erfarenhet av flykt ska höras och påverka lagstiftningen. Det är tydligt att riksdagen valt att inte lyssna för att istället driva igenom en skadlig men effektiv lag.

 

Läs fler uttalanden från Skuggkommittéen: