Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Opinion och debatt

Vi tar ställning för barn och ungas rättigheter i samhället. Här hittar du de remissvar och debattartiklar vi skriver till politiker och beslutsfattare.
Vi tar ställning för barn och ungas rättigheter i samhället. Här hittar du de remissvar och debattartiklar vi skriver till politiker och beslutsfattare.

Partipolitiskt och religiöst obundna - men ändå humanitärpolitiska

Som en del av världens största humanitära organisation är vi partipolitiskt och religiöst obundna. Hos oss är alla välkomna så länge de delar våra värderingar. Vi har sju internationella grundprinciper som styr allt vi gör och målet med vår rörelse är att förhindra och lindra mänskligt lidande. På Röda Korsets Ungdomsförbund fokuserar vi särskilt på barn och unga i Sverige.

Vi är neutrala och opartiska, vilket betyder att vi inte väljer någons sida i en konflikt. Men det betyder inte att vi aldrig uttalar oss i politiska frågor – tvärtom ser vi det som en del i vårt uppdrag att värna om barn och ungas rättigheter i Sverige. Vi är alltså humanitärpolitiska, och våra hjärtefrågor är barn och ungas rättigheter, asylrätten och barn och ungas psykiska ohälsa.

Rent konkret så tar vi ställning för när barn och ungas rättigheter på många olika sätt. Vi påverkar politiker och makthavare genom att hålla workshops för dem och bjuda in dem samtal. Vi lämnar remissvar på lagförslag och statliga utredningar och skriver debattartiklar i frågor som rör barn och ungas rättigheter. Dessutom sprider vi våra budskap i sociala medier. Förbundsstyrelsen driver vårt påverkansarbetet på nationell nivå, medan våra lokalföreningar gör detta lokalt.