
Opinion och debatt
Partipolitiskt och religiöst obundna - men ändå humanitärpolitiska
Som en del av världens största humanitära organisation är vi partipolitiskt och religiöst obundna. Hos oss är alla välkomna så länge de delar våra värderingar. Vi har sju internationella grundprinciper som styr allt vi gör och målet med vår rörelse är att förhindra och lindra mänskligt lidande. På Röda Korsets Ungdomsförbund fokuserar vi särskilt på barn och unga i Sverige.
Vi är neutrala och opartiska, vilket betyder att vi inte väljer någons sida i en konflikt. Men det betyder inte att vi aldrig uttalar oss i politiska frågor – tvärtom ser vi det som en del i vårt uppdrag att värna om barn och ungas rättigheter i Sverige. Vi är alltså humanitärpolitiska, och våra hjärtefrågor är barn och ungas rättigheter, asylrätten och barn och ungas psykiska ohälsa.
Rent konkret så tar vi ställning för när barn och ungas rättigheter på många olika sätt. Vi påverkar politiker och makthavare genom att hålla workshops för dem och bjuda in dem samtal. Vi lämnar remissvar på lagförslag och statliga utredningar och skriver debattartiklar i frågor som rör barn och ungas rättigheter.
Remissvar - Ett sätt att påverka
Internationella flyktingdagen - En dag som inte borde finnas!
Våra generella ställningstaganden
Psykisk ohälsa
Med psykisk ohälsa menas symptom som påverkar en persons känslomässiga och mentala välbefinnande, vilket i sin tur kan få fysiska konsekvenser. Psykisk ohälsa är ett brett begrepp som innebär att olika personer kan må dåligt på olika sätt.
Asyl och migration
Varje dag tvingas barn på flykt från sina hem undan krig och naturkatastrofer. Idag är omkring 80 miljoner människor på flykt, och hälften av dessa är barn. Samtidigt har Europa och Sverige stängt sina gränser. Vi ser de förödande konsekvenser detta får, särskilt för barn och unga. Runt år 2015 kom ett stort antal barn och unga till Sverige på flykt från krig och konflikter. Sedan dess har de levt här under tillfälliga regler, lagar och uppehållstillstånd. Trots att de tvingats leva i osäkerhet om framtiden har de gått i skolan, lärt sig språket och skaffat jobb. Livet i Sverige, med vänner och familj, är för många ungdomar det enda liv de känner till. Nu riskerar de att utvisas tillbaka till de otrygga platser som de flytt ifrån. Att låta det ske vore humanitärt orimligt och en enorm förlust för Sverige.
Socialt utanförskap
Sverige är ett bra land att leva i för många barn, men inte för alla. Det finns stora skillnader i barns tillgång till utbildning, god hälsa och känsla av välbefinnande, och klyftorna ökar. Vi ser att allt fler barn och unga hamnar i utsatthet och utanförskap, och det enskilda barnet får betala priset. Barn i socialt utanförskap har till exempel sämre förutsättningar att nå sin fulla potential. Dessa barn och unga utsätts för högre risk att drabbas av bland annat psykisk ohälsa, våld, arbetslöshet, fattig dom och diskriminering
Barns rätt till utbildning
Utbildning är en väg ut ur ekonomisk fattigdom och utsatthet. Enligt Barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning och ska erbjudas lika rättigheter och förutsättningar att klara av sin skolgång. Alla barn och unga ska ha förutsättningar att må bra, oavsett vem du är eller vilken skola du går på.