Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Om oss

I Röda Korsets Ungdomsförbund bestämmer barn och unga. Vi är en medlemsstyrd organisation där unga har makt att påverka sin vardag.
I Röda Korsets Ungdomsförbund bestämmer barn och unga. Vi är en medlemsstyrd organisation där unga har makt att påverka sin vardag.

Organisationen där unga bestämmer

Vi är en medlemsstyrd organisation med runt 9000 medlemmar. Vi har runt 1000 aktiva frivilliga som varje år serverar frukostar, hjälper till med läxor och chattar med unga om deras tankar.

Vi har gratis verksamheter för barn och unga över hela landet. Vi har också många av våra verksamheter online. Vårt största fokus är att du som ung ska ha en trygg vardag, där dina rättigheter tas tillvara. Vi hjälper dig till exempel med läxor om du behöver det i vår Läxhjälp, eller så finns vi här om du behöver prata med någon när du är ledsen i stödchatten Jourhavande kompis - för att nämna några saker vi gör. Hos oss är du välkommen oavsett vem du är.

Röda Korsets ungdomsförbund bedriver verksamhet på plats och digitalt för barn och unga i Sverige. Vi kämpar för humanitet och medmänsklighet varje dag. Vi engagerar barn och unga, skapar respekt för människovärdet, förhindrar och lindrar mänskligt lidande och ökar förståelsen människor emellan. För oss är det viktigt att ungas röster blir hörda! Vi är en del av den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som finns i 192 länder och är ett av världens största humanitära nätverk.

Vad innebär det att vi är medlemsstyrda?

Du som medlem bestämmer inom organisationen. På lokal och nationell nivå finns det möjlighet att sitta i styrelsen, skicka in förslag på hur organisationen ska arbeta och att delta i det arbetet. En gång om året hålls Riksårsmötet, vårt högst beslutande organ. Där beslutar vi bland annat om vår strategi, det som leder vårt arbete under en viss period. I varje lokalförening hålls även ett årsmöte per år för att besluta kring lokalföreningens arbete.

Bli medlem

Vad vi står för

Vårt arbete vilar på Rödakors- och rödahalvmånens sju grundprinciper, Barnkonventionen och de globala målen. Det styrs även av våra stadgar, våra styrdokument och vår strategi, som beslutas av våra medlemmar.

Vår historia

Röda Korsets Ungdomsförbund är en del av den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som finns i över 192 länder. Sedan starten i Sverige har unga spelat en viktig roll i organisationens arbete.

1905 skapades en ungdomsorganisation inom Röda Korset. Då sydde unga kläder till krigssjukhus och institutioner.

1921 startades Ungdomens Röda Kors, förlagan till Röda Korsets Ungdomsförbund. Det anordnades basarer för att sälja egengjorda saker och samla ihop pengar till sociala ändamål inom Sverige, men också till skolkompisar som var sjuka eller hade dåligt med pengar. Då var det till stor del lärare som ledde föreningarna.

1942 skapades Ungdomens Röda Kors första gemensamma stadgar. Då var självständigheten inom ungdomsorganisationen en viktig del. Det samlades pengar och kläder in till Finland, Norge och Danmark och till flyktingar därifrån.

Från 50-talet till 90-talet startades fritidsgrupper, lägerverksamhet och nattvandring. Organisationen arbetade med miljöfrågor, missbruksfrågor och opinionbildning. I slutet av 80-talet såg organisationen vikten av att bli ännu mer självständiga. 1986 ändrades namnet till Röda Korsets Ungdomsförbund.

1997 blev Röda Korsets Ungdomsförbund helt självständigt. Sedan dess har organisationen drivits av unga, med unga, för unga. Som en av endast två självständiga ungdomsförbund inom Rödakors- och rödahalvmånerörelsen är det vi gör unikt.