Svenska frukostklubbar ökar barns välbefinnande

Publicerad: 21 sep 2022
Lästid: ca

En bra start på dagen för våra barn - svenska frukostklubbar ökar barns välbefinnande

Goda och regelbundna frukostvanor är en viktig förutsättning för att barn och ungdomar ska få en bra skoldag. Barn som börjar dagen med att äta en nyttig frukost får lättare att koncentrera sig, lyssna och ta till sig ny kunskap. Humöret och det fysiska välbefinnandet förbättras också, och de löper en lägre risk att utveckla fetma och diabetes.

Tusentals barn och ungdomar får frukost och samvaro i frukostklubbar

Forskning visar att den gratis frukost som de svenska frukostklubbarna erbjuder barn innan skoldagen börjar kan påverka både skolgången och elevernas allmänna välbefinnande. Hälsosamma vanor påverkar ju som bekant både prestationen och den fysiska och psykiska hälsan.

Sedan 2010 har Kellogg gett stöd åt Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF) i deras arbete med att starta och driva frukostklubbar runt om i Sverige. Klubbarna erbjuder svenska skolelever som inte har möjlighet att äta frukost hemma att komma och äta en hälsosam och balanserad frukost. Under åren har frukostklubbarna serverat över 160 000 frukostar och gett tusentals barn och ungdomar en bra start på dagen – även socialt.

- Våra frukostklubbar erbjuder gratis frukost till alla barn som inte får frukost hemma. Förutom mat och dryck vill vi också ge barnen en social samlingspunkt där de kan träffas och prata med varandra och våra volontärer. Om ett barn har behov av att prata mer enskilt, till exempel om det är ledset eller har det tufft, finns även denna möjlighet. Vi är otroligt glada över det ekonomiska stödet och backningen vi får från Kellogg, till exempel i rekryteringen av volontärer. Det gör att vi kan fortsätta att ge barnen de bästa förutsättningarna för en bra skoldag – det vill säga en morgon med mat, samvaro och positiv uppmärksamhet, säger Ellen Pettigrew, tidigare volontär och verksamhetsledare för RKUF:s ena frukostklubb i Malmö och nu projektmedarbetare i RKUF.

De svenska frukostklubbarna har precis fått en donation på 214 000 kronor från Kellogg, som har frukostprogram i många länder runt om i världen och är mycket nöjda med RKUF:s insatser:

- God fysisk och psykisk hälsa är mycket viktigt för barns och ungas välmående och för att ge dem de bästa förutsättningarna att utvecklas och nå sin fulla potential. Studier visar att de svenska frukostklubbarnas frukostprogram har flera positiva effekter: de ger barnen social samvaro, näringsriktig mat och bättre förutsättningar att klara skolarbetet. RKUF och volontärerna gör ett fantastiskt jobb och vi kan med vårt stöd göra skillnad och bidra till att verksamheten kan fortsätta – till nytta och glädje för dem som behöver det allra mest, säger Wieland Beck, Senior Manager Corporate Affairs på Kellogg.

För mer information om pressmeddelandet kontakta:

Marie Brandt Schultz, presskontakt mbs@mannov.dk, +45 2225 1711

Vill du engagera dig i en Frukostklubb eller veta mer? Klicka dig vidare här nedan: