Frukostklubb som gör skillnad

Tara och Amanda berättar om hur en måndag på Frukostklubben kan se ut.
Tara och Amanda berättar om hur en måndag på Frukostklubben kan se ut.
Publicerad: 03 maj 2021
Lästid: ca

Med en rejäl frukost i magen är det lättare att hålla koncentrationen uppe. Det är tanken bakom Frukostklubben som, pandemin till trots, serverat över 5 000 frukostar under året som gått.

Det är tidig måndagsmorgon på Sofielundsskolan i Malmö. Långt innan eleverna börjar droppa in är volontärerna Amanda Galfi Björkman och Tara Redjamand från Röda Korsets Ungdomsförbund på plats. Tillsammans ser de till att mackorna är färdigbredda i god tid före dagens första lektion. Att starta med en ordentlig frukost gör det lättare för högstadieeleverna att klara skoldagen, menar de. Dessutom är det uppskattat.

– Eleverna ser fram emot måndagarna när vi är här, berättar Amanda som leder verksamheten.

Men målet med frukostklubben är inte bara mätta magar. Det ska också vara en välkomnande plats för barn och unga att starta sin dag tillsammans med trygga vuxna.

– Det är många som uppskattar ett mål mat, men vi finns också här som ett stöd för den som behöver tala om något, fyller Tara i.

För samtidigt som gymnasieskolorna gått över till distansundervisning och högstadieskolorna begränsat antalet vuxna på skolområdet, har det känts viktigt att försöka hålla i gång verksamheten. Det menar Linnéa Arnoldsson som ansvarar för Frukostklubben på Bjurslättskolan i Göteborg.

– Att fortsätta som vanligt skapar trygghet. Det finns många som känner sig oroliga eller behöver komma hemifrån. Frukostklubben handlar inte bara om att eleverna ska bli mätta i magen – de ska även få en bra känsla i magen.

Ge av din tid

Vi har alltid många lediga frivilliguppdrag, hitta det som passar just dig.

Lediga Uppdrag