Frivilliga
Frivilliga
Som verksamhetsledare är det ditt ansvar att se till att det finns tillräckligt många frivilliga för att verksamheten ska fungera.
Som verksamhetsledare är det ditt ansvar att se till att det finns tillräckligt många frivilliga för att verksamheten ska fungera. Det är också ditt ansvar att de frivilliga får den introduktion, utbildning och handledning som de behöver för att kunna vara aktiva i verksamheten, och göra ett bra jobb.
Det är lätt att tänka att en frivillig som fått den utbildning som uppdraget kräver är ”färdig”. Frivilligvård, kompetensutveckling och teambuilding är viktiga dock viktiga faktorer för att fortsätta bygga en stark frivilliggrupp.
Rekrytering
Alla verksamheter behöver rekrytera nya frivilliga till verksamheten. Det är helt avgörande för att en verksamhet ska fungera. Hur rekrytering går till kan se väldigt olika ut. Vissa verksamheter kräver inga större insatser. Andra verksamheter kräver insatser, i form av infoträffar, annonser på sociala medier, affischering och så vidare. Oavsett hur det fungerar i just din verksamhet är det bra att ha strategier för rekrytering.
Ta gärna hjälp av rekryteringstrappan när du planerar hur ni ska rekrytera.
Utdrag ur belastningsregistret
Frivilliga behöver lämna in ett utdrag ur belastningsregistret till verksamhetsledaren vid påbörjat uppdrag och därefter en gång per år. Vi har ett ansvar gentemot barnen i våra verksamheter att se till att olämpliga personer inte kommer in i verksamheten. Om personen som ska ansöka om ett utdrag saknar personnummer eller Samordningsnummer fyller de i blanketten som vanligt men uppger endast födelsedatum och fullständigt namn.
Utbildning
Efter att nya frivilliga har rekryterats behöver det gå vissa utbildningar. Där har du som verksamhetsledare ansvar för att se till att frivilliga går rätt utbildning. Alla frivilliga inom Röda Korsets Ungdomsförbund ska gå RKUF-intro samt en verksamhetsspecifik utbildning. En frivillig i en läxhjälpsgrupp ska till exempel gå RKUF-intro och läxhjälpsutbildning.
Att frivilliga är utbildade i sitt uppdrag är jätteviktigt för att vi ska kunna ge deltagarna en bra upplevelse i verksamheten och att frivilliga känner sig trygga i sin roll, vilket hjälper till att hålla hög kvalitet i all .vår verksamhet.
I de verksamhetsspecifika utbildningarna sker alltid en genomgång av verksamhetsriktlinjer, skyddspolicyn och tystnadslöftet.
De verksamhetsspecifika utbildningarna hålls i första hand av personal eller via Learnster. När det finns nya frivilliga som behöver utbildas vänder verksamhetsledaren sig till lokalföreningsstyrelse eller personal och flaggar för utbildningsbehov, alternativt skickar den frivilliga länken till vår utbildningssida.
När nya frivilliga ska börja sitt uppdrag är det viktigt att de blir inskolade och välkomnade till verksamheten på ett bra sätt. Detta kan till exempel ske genom avstämningssamtal med en ny frivillig efter deras första träff.
Frivilligvård och fortbildning
För att bygga en stark grupp är det viktigt med frivilligvård. Att vårda frivilliga kan gå till på många olika sätt, det kan exempelvis vara att gå ut och äta middag tillsammans, göra någon rolig aktivitet utanför verksamheten eller erbjuda frivilliga fortbildning. Kompetensutveckling kan ni arrangera genom att till exempel bjuda in någon föreläsare eller kolla på en film som ni sedan diskuterar. Svårare än så behöver det inte vara!
En viktig del av frivilligvård är att få frivilliga att känna att det får ut något av sitt frivilliguppdrag. Vad detta något är varierar mellan individer. Var därför lyhörd och lyssna in vad de frivilliga efterfrågar och hur de känner och mår. Fundera på hur du kan hjälpa frivilliga att få ut mer av sitt engagemang.
Tips! Ett annat sätt att teambuilda och ge frivilliga en chans att utvecklas är att utöka frivilligas ansvarsområden. När ni i verksamheten tar gemensamt ansvar känner fler i gruppen ägandeskap för verksamheten.
Avslutningssamtal och Intyg
När en frivillig väljer att avsluta sitt uppdrag kan du som verksamhetsledare gärna hålla ett avslutningssamtal med personen. Då kan du få värdefulla synpunkter på verksamheten. Mall på detta finns bland bilagorna längst ner på sidan.
Frivilliga har rätt att få ut ett intyg på att de deltagit i verksamhet, utbildat sig eller haft särskilda uppgifter. Det finns tre mallar för intyg: utbildningsbevis, förtroendeuppdrag och aktiv i verksamhet. Du kan alltid ändra i mallarna för att passa det intyg du skriver. Du hittar mallarna längst ner på sidan.
Det är du som verksamhetsledare som skriver intyg till frivilliga i din verksamhetsgrupp. Intyg till dig som verksamhetsledare skriver lokalföreningsstyrelsen och i vissa fall kan även personal skriva intyg. Observera att ALLA intyg ska skrivas ut i färg med Röda Korsets Ungdomsförbundets logga.
Tips! Glöm inte att fråga den frivillige om hen vill engagera sig i någon annan verksamhet eller kan tänka sig att komma tillbaka till verksamheten i framtiden. På så sätt ökar vi chanserna att behålla frivilliga inom rörelsen. Om en frivillig ska flytta till en annan stad kan du tipsa om verksamhet på den orten.