Att skriva en bra ansökan
Det behöver inte vara krångligt att skriva en ansökan till en bidragsgivare. Men det kan ta lite tid. Här kommer en lista med tips för att få ihop en lyckad ansökan.
Inför skrivandet
Matcha ansökan med vad givaren vill ge pengar till. Sök inte på måfå, utan rikta ansökan till givaren. Det kommer märkas om det är ett massutskick av ansökningar. Det kan också vara bra att kontakta givaren, då kan ni fråga vad de tycker är viktigast, hur mycket pengar ni borde söka och om det finns några dokument ni kan skicka för att visa vad ni jobbar med.
Ta reda på fakta om givaren. Hur ser deras bestämmelser och riktlinjer ut? Går det att söka för flera verksamheter samtidigt?
Sök i god tid. Det kan finnas ett strikt sista datum och vissa givare ger bara ut pengar en gång per år. Ofta ska ni skicka med flera handlingar, tex verksamhetsberättelse och bokslut. Se till att ni har tillgång till dessa.
Bidragsansökan måste ofta signeras av en firmatecknare. Räkna in det i tidsplaneringen, så det inte glöms bort.
Skrivandet
Det givaren är mest intresserad av är att få veta vad för behov ni ser, vilka problem ni kan lösa och vilka positiva effekter det kommer ge om givaren stöttar just er. Skriv tydligt kring behov, syfte och metoder. Försök ha en röd tråd i ansökan från beskrivningen av ert syfte och mål till era aktiviteter och budget.
Visa att ni är en del av en stor rörelse. Beskriv kort vad Röda Korsets Ungdomsförbund jobbar med och våra värderingar. Berätta att ni är en av många som jobbar för våra mål
Använd er verksamhetsplan. Det lägger ofta en god grund för en bidragsansökan eftersom den innehåller målbilder och strategier för föreningen och dess verksamheter.
Använd gärna organisationens gemensamma styrdokument och verksamhetsriktlinje för att formulera vad vi står för.
Skriv i positiva termer. Vi kan faktiskt förändra världen! Berätta vilken skillnad den här verksamheten kommer innebära.
Ha en tydlig budget. Visa vilka kostnader som finns, och hur ni planerar att få intäkter. Var ärlig om ni söker från flera givare. Berätta i så fall till vilken del av budgeten ni sökt pengar från andra givare. Om ni får pengar från flera givare för samma kostnader kan ni utöka verksamheten. Då måste givarna samtycka, annars får ni tacka nej till pengarna.
Ta med kostnader för styrelsens administrativa arbete. Tänk att 10–15% av det sökta beloppet ska gå till styrelsens arbete. Det kan vara svårt att enbart söka pengar specifikt för styrelsearbete, men ni kan eventuellt få pengar för lokalkostnader.
Visa att ni är seriösa. Har ni pengar ni kan gå in med själva? Visa det. Eller finns det andra sätt föreningen kan bidra till verksamheten, till exempel genom utbildning? Berätta om det.
Gör en snygg layout på ansökan med Röda Korsets Ungdomsförbunds logga. Om ni ska skicka ansökan med post kan ni använda Röda Korsets Ungdomsförbunds kuvert.
Ett tips är att någon utanför Röda Korsets Ungdomsförbundet läser ansökan, till exempel en kompis eller en släkting. Detta för att få kommentarer från en person som inte är engagerad i föreningen. Ni kan också alltid bolla med personalen.
Viktigt!
Om ni har sökt pengar från MUCF eller Allmänna Arvsfonden ska en kopia på ansökan skickas till förbundsekonomen. För Gustav V minnesfond ska förbundsekonomen skriva under ansökan tillsammans med er.
Viktigt är också
Att ni sparar ansökan och skriver upp hur mycket pengar ni sökt, från vilken fond och syftet med ansökan. Då är det lättare att förstå syftet med ansökan för de som inte var med och det blir lättare att återrapportera.
Om ni får pengar
Om ni blir beviljade pengar, se till att tacka ordentligt! Kolla upp när och på vilket sätt pengarna ska återredovisas. Hur ni skriver en bra återredovisning kan ni läsa om här nedanför.