Bild där ordförande är vid regeringskansliet.

Ungdomspolitiska rådet - Ett tryggare samhälle för unga

Ungdomspolitiska rådet - Ett tryggare samhälle för unga

Det Ungdomspolitiska rådet är ett forum för diskussion och samråd mellan regeringen och det unga civilsamhället i aktuella frågor som rör barn och unga. Sedan 2024 är Röda Korsets Ungdomsförbund en av de utvalda barn- och ungdomsorganisationer att ingå.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Nyligen medverkade vår förbundsordförande Li Nester för att diskutera vad som behövs för att skapa ett tryggare samhälle för unga.

Under rådets diskussion lyftes ungas möjligheter till gemenskap upp som en viktig faktor för skapandet av trygghet, exempelvis genom föreningslivet. Att skapa förutsättningar för föreningslivet att verka, och skapa möjligheter för fler mötesplatser där unga kan uppleva social tillhörighet, diskuterades av rådet som förslag på trygghetsskapande insatser för unga i samhället.  
 
För RKUF:s del är det särskilt viktigt att sätta fokus på de behov och förslag på lösningar som barn och unga själva lyfter. Idag ser vi att diskussionen kring trygghet ofta blir ensidig där mycket fokus handlar om brottsbekämpning men vi vet också att långsiktigt stöd, känsla av gemenskap och tillgång till meningsfulla sammanhang är viktiga faktorer som kan öka tryggheten för unga.  
 
RKUF vill se:  

1. Att alla barn och ungas grundläggande behov tillgodoses. Det handlar om att klara skolgången, inte gå hungrig eller oroa sig för familjens ekonomi, tillgång till en meningsfull fritid och rätt stöd och verktyg för att hantera sitt psykiska mående. Växande ojämlikhet, i form av stora skillnader i förutsättningar och levnadsvillkor, är i sig en riskfaktor som riskerar en ökad otrygghet och att fler barn och unga upplever utanförskap.  
   

2. Trygghetsskapande insatser måste utformas med unga som bor i området, de är experterna - på sitt lokalsamhälle och sina liv. Det handlar om att säkerställa att insatser som utformas och genomförs faktiskt gör verklig skillnad och når fram. Idag ser vi stora brister i hur kommuner, regioner och staten arbetar med delaktighet och inflytande för barn och unga. Framförallt saknas systematik, beprövade arbetssätt och tydliga processer i genomförandet.  
 

3. Tillgängliga mötesplatser för barn och unga att vara på, där vi får utforma och genomföra aktiviteter på våra villkor. Bristen på platser att vara på, att inte känna sig välkommen eller att en som ung inte hör hemma någonstans ser vi genom våra verksamheter kan öka riskerna för att unga blir hemmasittare, söker sig till “fel” sammanhang eller drar sig undan från det etablerade samhället.   

 

Här kan du läsa mer om det Ungdomspolitiska rådet och socialminister Jakob Forssmeds reflektioner kring mötet.