Så beskriver socionomstudenten Niljufar Kudranova sin upplevelse av Youth on the Run, ett upplevelsebaserat rollspel som simulerar en flykt under 24 timmar.
Spelet, som organiseras av Belgiska Röda Korsets ungdomsenhet, ägde rum strax utanför Antwerpen. Niljufar, som också är frivillig inom Röda Korset, fick möjlighet att delta i denna intensiva och lärorika upplevelse. Informationen inför upplevelsen var knapphändiga - Deltagarna fick instruktioner att klä sig varmt, ta med en sovsäck och se till att äta ordentligt innan start.
De cirka 20 deltagarna tilldelades nya identiteter och delades in i familjer som de senare skulle fly tillsammans med. Genom spelets gång utsattes de för de svårigheter och prövningar som flyktingar ofta ställs inför. Upplevelsen präglades av ovisshet, hunger, svåra beslut och hotfulla möten med smugglare och miliser.
Spelet skedde en novemberdag i en mörk och blöt skog, där deltagarna under flera timmar gick mellan landsgränser, myndigheter och Röda Korsets flyktingförläggning. Samtidigt var de ständigt hotade av att bli upptäckta av milis, och varje beslut bar på potentiella konsekvenser.
Denna simulering av flykt var såväl intensiv som påfrestande. Niljufar och flera av de andra deltagarna drabbades av starka obehagskänslor, trots vetskapen om att det endast var ett rollspel. Hon reflekterar över vad upplevelsen gav henne:
"Jag ser detta som ett verktyg för att ge en och djupare förståelse av de svårigheter som människor på flykt verkligen står inför. Vi ser ständigt grafiska foton och videoklipp från krig, som exempelvis i Palestina. Det är lätt att snabbt ta sig igenom dessa bilder, kanske känna en viss oro, sedan fortsätta med vårt liv. Det kan göra oss avtrubbade, men Youth on the Run hjälper oss att stärka vår empati. Vad vi gick igenom under dessa 24 timmar utgör knappt 10 procent av den verklighet som flyktingar möter. Att ens försöka föreställa sig det de genomlider gör upplevelsen ännu mer hjärtskärande."