
Må bättre, hantera oro och få stöd
Må bättre, hantera oro och få stöd
Känner du dig orolig, ensam eller mår dåligt? Här har vi samlat tips och råd för dig.
Det är helt normalt att själv känna oro eller sorg efter allvarliga händelser som sker i vårt samhälle eller i omvärlden. Även om du själv inte personligen har drabbats eller känner någon som drabbats reagerar alla olika. Saker som skett tidigare i ens liv eller hur ens egna situation ser ut påverkar oss. Därför är det viktigt att ta hand om dig själv och bry sig lite extra om varandra. Det hjälper oss att känna oss mer trygga, lugna och dämpa stress.
Här kommer några konkreta råd och tips på saker som kan hjälpa:
- Kom ihåg att det du känner är normalt, och att det inte alltid kommer kännas såhär.
- Du kan också vända dig hit för stöd, gemenskap och samtal på dina villkor:
📌 Jourhavande Kompis: https://www.rkuf.se/fa-stod/jourhavande-kompis/
📌 Hjälplinjen: https://hjalplinjen.se/
📌 Livslinjen: https://mind.se/stod-kunskap/prata-eller-chatta-med-volontar/livslinjen/chatt/
📌 Tjejzonen: https://chatt.tjejzonen.se/
📌 Killar.se: https://killar.se/
📌 Bris: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/
📌 Jourhavande medmänniska: https://www.jourhavande-medmanniska.se/chatt/ - Gör något du brukar må bra av. Kanske är det att röra på dig, läsa en bok, gamea, eller titta på en film/TV-serie?
- Håll inte inne allt du känner och tänker utan prata med någon du litar på. Det kan vara en förälder, släkting, granne, lärare eller tränare.
- Håll dig till säkra källor för att undvika felaktiga uppgifter eller ryktesspridning som kan bidra till ökad oro. När det kommer till större händelser i samhället och nyheter är det viktigt att följa det myndigheterna kommunicerar. Exempel på säkra källor är Lilla krisinformation och Krisinformation.se
- Om du känner att nyhetsrapportering och sociala medier uppdateringar tar över och skapar mer stress och oro så kan det vara bra att ha en strategi. Exempelvis att bestämma att du uppdaterar dig vid specifika klockslag och under en begränsad tid. Du kan också be andra i din närhet säga till om det kommer ny eller viktig information.
- Det brukar hjälpa att vara tillsammans med eller höra av sig till familj, vänner och andra som du känner dig trygg med.
Övning 1: Första Hjälpen när en är väldigt upprörd
Om du eller någon du känner skulle bli mycket upprörd eller förtvivlad och fastnar i katastroftankar (det vill säga fastnar i negativa tankar vilka skapar mer oro och ångest), kan du prova följande övning.
Övning 2: Krama dig själv lugn
När du behöver lugna dig själv, ta en stund för att krama dig själv med händer och armar. Det låter kanske knäppt men du kan “lura” hjärnan att på detta sätt lugna sig.