Föreningsbrev: ny generalsekreterare, föreningsårsmöte och lär dig skriva en motion

Publicerad: 09 jan 2023
Lästid: ca

Årets sista föreningsbrev är här

STORT TACK till er alla som varit med och värnat om kärlek och respekt det här året! Innan vi välkomnar ett förhoppningsvis lärorikt och engagerande 2023 kommer några påminnelser och uppdateringar från oss på kansliet:

Skicka in datum och tid för ert föreningsårsmöte - deadline 31 december

FÅM-tider närmar sig med stormsteg, kom ihåg att bestämma och skicka in datum och tid för ert FÅM till rkuf.forening@redcross.se senast 31 december.

Angela Refuerzo Larsson blir ny generalsekreterare på RKUF

Förbundsstyrelsen är glada att kunna meddela att ny generalsekreterare på RKUF, efter Beatrice Amsenius, blir Angela Refuerzo Larsson. Hon tillträder i mitten på januari.

Angela är 27 år och bor i Stockholm. Hon kommer in i rollen med flera års erfarenhet av att ha varit generalsekreterare på Södertörns högskolas studentkår och nu senast från Maktsalongen. Hon har gedigen kunskap om ledarskap, både praktiskt och teoretiskt, och har ett normkritiskt och inkluderande arbetssätt. Hennes expertis ligger i ungas organisering, intersektionalitet, ledarskap och jämlikhet. Hon har tidigare jobbat som HR-konsult, frilansskribent och kommunikatör där hon bl.a. drivit en tidning.

Utöver det är hon van att föreläsa och moderera samtal. Har god föreningsvana och är väl förankrad i det unga civilsamhället där hon är en vanligt förekommande mötesordförande på stämmor och årsmöten. Hon har själv suttit i ett tiotal olika styrelser däribland som vice ordförande i Stockholms studentbostäder och som vice ordförande för Svenska organisationen mot statslöshet.

- Jag känner mig stolt och framförallt hedrad över att få förtroendet att leda RKUF framåt. RKUF är en enormt viktig aktör i att skapa ett tryggare samhälle för barn och unga men även för att höja barn och ungas röster som demokratibärare. Med full kraft och stort engagemang längtar jag efter att tillsammans med RKUF:s kompetenta kansli och engagerade skapa bättre förutsättningar och möjligheter för barn och unga, säger Angela. 

Hur du skriver en motion! – NY kurs på Learnster

Har ni en idé eller förslag på hur RKUF kan bli bättre? Då kan ni skriva en motion till Riksårsmötet!

Vill ni veta hur ni ska gå tillväga? Gå vår nya kurs på Learnster som. Du hittar den här.

Kursen går igenom vad en motion är och bra saker att ha koll på. Sprid kursen till era medlemmar så får de chansen att fylla på med kunskap om motionsskrivande till ert Föreningsmöte och vårt Riksårsmöte!

Ni kan även gå flera andra utbildningar på Learnster - ni hittar dem här

Allt ni behöver är ett konto på Learnster. Här kan du ladda ner en användarmanual till Learnster.

”Så inspirerande och väldigt energigivande” - deltagare MOVE 2022

Den 18–20 november möttes frivilliga, förtroendevalda, deltagare och förbundsstyrelsen på Nordiska Folkhögskolan för årets MOVE! Det blev en helg där engagerade från hela landet samlades för att utbyta erfarenheter, lära sig mer om påverkansarbete, träffa både nya och gamla vänner och inspireras. Sammanlagt deltog 35 personer från olika delar av Sverige. Vi vill bara säga TACK för en fantastisk helg! Hoppas vi ses på MOVE nästa år!

Nordiska helgen

Den 10–11 december hade förbundsstyrelsens ordförande och vice-ordföranden äran att vara värd för en nordisk samarbetshelg. Ordföranden och vice-ordföranden från ungdomsförbunden i Danmark, Norge, Finland och Storbritannien var på besök i Mariahuset i Stockholm för att diskutera samverkan och gemensamma utmaningar. Det var en värdefull helg där förbundsstyrelsen tar med sig många lärdomar kring de andra förbundens verksamheter och organisering. Mycket fokus lades på hur vi som ungdomsförbund ska förbli relevanta i föränderliga samhällen, hur vi på ett effektivt sätt tillvaratar ungas engagemang och hur vi som ungdomsförbund inom Rödakors- och Rödahalvmånerörelsen positionerar oss i den politiska värld i befinner oss i.

Regionråd - hur fungerar dom?

Under MOVE-helgen fick vi en fråga om hur regionråden inom Svenska Röda Korset fungerar. Nedan kan ni kort läsa vad de har för roll, mer info hittar ni här. Om ni har ärenden ni vill lyfta inom Svenska Röda Korset kan regionråden vara rätt forum.

Regionråden är ingen juridisk nivå och driver ingen egen verksamhet. Regionråden agerar som Svenska Röda Korsets styrelses förlängda arm gentemot kretsarna i regionen och är kretsarnas röst gentemot styrelsen.

Regionråden har en stödjande och coachande roll med strategiskt fokus medan kretsarna är utförare med operativt fokus. Regionråden förväntas agera som en sammanhållande kraft i sin region för ett Röda Korset. Alla regionrådsledamöter är regionala ambassadörer och ledare för Svenska Röda Korset och verkar nära kretsarna.

Hur du tar kontakt - hör av dig till regionrådsordförande som tillhör till region Kontakt regionråd – Kunskapsbanken (rodakorset.se). Känner du dig osäker och vill bolla kontakten med tjänsteperson så kan du alltid kontakta rkuf.forening@redcross.se så hjälper vi till med detta.